magazine special: medisch

het spinnen van de kat

door Lucy Loeven

Wie?

Onze lieve Burmees en Burmilla, en alle huiskatten dus, zijn niet de enige dieren die kunnen spinnen. Een aantal wilde katten, poema's, jachtluipaarden, hyena's, wasberen en zelfs cavia's kunnen óók spinnen! Alleen één ding is opvallend: de natuur heeft bepaald dat het een kwestie van kiezen is: je kunt spinnen of je kunt brullen. Dus een tijger, die kan brullen, kan niet spinnen. En een Burmees kan niet brullen. Pfff ... dat scheelt weer een hoop herrie in mijn stulpje. Het is een kwestie van natuurlijke selectie.
Jane McDougall - Boofy


Een aantal katachtigen kan brullen en dat zijn die soorten, die in een groep op hun prooi moeten jagen en een territorium moeten verdedigen. Katten die spinnen zijn kleiner en leven meestal alleen in hun natuurlijke habitat. Zij hoeven niet met elkaar te concurreren om een prooi. Zij hebben aan hun geur (sproeiende kater!) voldoende om hun territorium af te perken en te beschermen. Er bestaat geen dier dat zowel kan brullen als spinnen, want dat zou in de natuur nergens op slaan en is fysiek onmogelijk. Om te kunnen spinnen moet je namelijk een nogal stijve omgeving hebben bij het strottenhoofd, maar om te kunnen brullen juist niet.

Wat en hoe?

Daar komen we bij de technische details: hoe spint een kat? Door onderzoek is gebleken dat in zijn hersenen een repetitieve neurale oscillator via de zenuwbanen steeds signaaltjes stuurt naar de spieren van het strottenhoofd, waardoor ze gaan trillen. Om precies te zijn: de zogenaamde 'valse stembanden', twee membraanplooien die achter het strottenhoofd liggen, zouden gaan trillen. De spiertjes gaan dan trillen met een snelheid van 25-150 trillingen per seconde. Door deze trillingen gaan de stembanden een heel klein beetje van elkaar als de kat in- en uitademt en dit produceert het welbekende en gezellige snorgeluid. En dit geluid van een spinnende kat kan best hard zijn!

In de book of records staat een kat vermeld met de naam Smokey die 67,7 decibel spinlawaai kon produceren! Zelfs 92,7 decibel is geconstateerd bij katten en dit is vergelijkbaar met de herrie van een haardroger of grasmaaier!

Meestal spint een kat op een lage frequentie; van het hierboven vermelde bereik van 25-150 trillingen per seconde wordt veelal alleen het gebied tussen 27 en 44 Hz (bastonen) gebruikt. De toon van het spinnen varieert ook.

Mijn Burmees Lillifee heeft twee 'liedjes'; ze kan normaal spinnen zoals de anderen, maar ook superblij spinnen en dan klinkt het anders. Dit doet ze als ze vindt dat het hoog tijd is voor een hele lange aaibeurt; ze spint dan harder en ook hoger van toon. Het klinkt een beetje als verrukte kreetjes; hihi ... ze ademt dan ook sneller dus het spinnen gaat ook in kortere 'lettergrepen'. Waarschijnlijk heeft ze ooit ontdekt dat ik dan begrijp dat ze niet met een paar aaitjes tevreden is en is ze het doordat ik het goed beloonde het vaker zo gaan doen in dergelijke gevallen. Weer een treffend bewijs van hoe je door je katten 'afgericht' wordt ... haha.

De meeste wetenschappers denken dat spinnen technisch zo werkt als hierboven beschreven, maar er is ook nog een theorie in omloop die stelt dat de kat het bloed in de grote holle ader, die over het middenrif loopt en het belangrijkste bloedvat is dat het bloed vanuit het lichaam naar het hart terug voert, kan laten kolken bij de vernauwing ter hoogte van de passage van de lever en het middenrif door bepaalde spieren in zijn rug aan te spannen en dat dit het spingeluid produceert. De kleine bloedkolkingen zouden trillingen in de borstholte geven, die zich via de luchtpijp voortplanten naar de kop, waar ze resoneren in de voorhoofdsholte. Overigens schijnt het zo te zijn dat alleen de huiskat kan spinnen tijdens de inademing èn uitademing; de andere katachtigen die spinnen kunnen dit alleen wanneer zij uitademen.

Waarom?

Nu komen we bij het meest interessante deel: waarom zou je spinnen? Daarvoor blijken uit onderzoek diverse redenen: de eerste en meest voor de hand liggende reden is dat een spinnende kat tevreden is, vergelijkbaar met dat wij voldaan glimlachend onderuit kunnen zakken als we ons gelukkig voelen. De kat ligt heerlijk te genieten in de zon op een fijn plekje bijvoorbeeld. Of hij vindt het lekker dat ie geaaid wordt door ons of gewassen door een soortgenoot; ze waarderen deze vriendschap.
Cattery Damali Burmese - Willow

Sommige katten spinnen ook tijdens het eten; kittens van enkele dagen oud kun je al horen spinnen aan de melkbar bij mams. Zelfs tijdens het spelen kan een kat spinnen of andere tevreden geluidjes maken.

Als mijn jongste Burmees Ukkepukje en mijn Oosters Korthaar Flip samen tikkertje spelen hoor je vaak kleine kreetjes (die klinken als "hi-hi!") als ze ineens bedenken: ik spring snel rechtsaf op het bed of bovenop het aquarium, dan ben je me lekker kwijt, sliep uit!

Maar een kat spint ook als ie zich bedreigd of bang voelt of pijn heeft. De meeste poezen die ik heb zien bevallen, spinden dan ook regelmatig tussen de weeën door. Ook tijdens een bezoek aan de dierenarts spinnen katten vaak, wat lastig is want dan kan ie het hartje niet goed beluisteren. Mijn dierenarts blaast ze dan eventjes in hun gezicht. Vermoedelijk probeert een kat zichzelf in een stressvolle of pijnlijke situatie met het spinnen gerust te stellen; het spinnen helpt om spanningen te verminderen.

Maar de wonderbaarlijke werking van spinnen gaat vèrder! De kat kan zichzelf genezen met de frequenties die bij spinnen gebruikt worden! Frequenties tussen 24 en 140 trillingen per seconde, zoals bij spinnen voorkomen, blijken uit onderzoek therapeutisch te zijn voor botgroei , pijnbestrijding en wondgenezing. De weefselgroei van botten wordt gestimuleerd; breuken genezen sneller en het botweefsel wordt sterker; de botdichtheid neemt toe. Het lichaam maakt bij trillingen in hogere frequenties ontstekingsremmende stoffen aan, hetgeen tot minder gewrichtspijn en zwelling leidt. Ook spieren en pezen genezen beduidend sneller. Dat klopt wel hè, want katten genezen soms supersnel. Handig, zo'n ingebouwd, zelfhelend en pijnstillend mechanisme; dat wil ik ook wel!

Katten lopen in het wild natuurlijk regelmatig wondjes en botbreuken op, met pijn, dus natuurlijke selectie zal de ontwikkeling van dit zelfgenezend vermogen in dergelijke situaties gepromoot hebben. En een kat is een nobel dier: hij houdt deze geneeskracht niet voor zichzelf maar deelt ook uit; kattengespin werkt ook heilzaam op mensen. Daarom worden katten in toenemende mate ingezet in bejaardentehuizen en therapiesessies. De menselijke bloeddruk zou verlaagd worden door de spinnende kat en uit een 10-jarige studie bleek dat kattenbezitters 40% minder kans maken op een hartaanval. Ik heb zelf een chronische ziekte met regelmatig terugvalperiodes en dan zijn mijn katten er ook om me te helpen; ze liggen dan hele dagen op mijn dekbed tegen me aan, wassen elkaar en spinnen. Toen ik stopte met fokken en wat minder katten in huis kreeg, voelde ik me een tijd een stuk slechter; ik was gewend geraakt aan de helende werking van méér katten. Vroeger had ik veel slaapproblemen en toen had ik een huis-, tuin- en keukenkat die me altijd kwam helpen met inslapen ... hij legde zijn kopje naast mijn hoofd op het kussen en ging spinnen en als ik sliep ging ie zachtjes weg. Veel mensen melden ook dat hun hoofdpijn verdwijnt als de kat op of tegen je hoofd ligt te spinnen. Burmezen en Burmilla's zijn spinnende katten bij uitstek, die er graag enthousiaste kopjes bij geven 'van onderaf', zoals op ons logo te zien is. Ideale huisgenoten dus, waar wij ons wèl bij voelen.

1981 - 2019 © Burmezen & Burmilla's Rasclub Club27, burmezen.info | laatste wijziging 26 juli 2018