magazine special: medisch

de ogen van de kat

door Agnes van den Berge-Hoogstrate

De ogen van de kat vallen het meest op, een duidelijke aanwijzing dat het zicht een hoog ontwikkeld zintuig is van de kat. De ogen staan vooruit gericht in het hoofd, één van de kenmerken van een echte jager.

Cattery Brilliant Silk - Lyudmila Vavilova
Als een kitten geboren wordt, blijven de ogen ongeveer 7 tot 10 dagen dicht. Na 10 tot 14 dagen gaan ze open maar het kan twee of drie dagen duren voordat ze allebei geopend zijn. Kittens worden altijd met blauwe ogen geboren. In het begin verandert de kleur maar na ongeveer negen maanden is de uiteindelijke kleur bereikt. Het gezichtsvermogen is in het begin nog niet echt goed, omdat het netvlies zich nog niet voldoende heeft ontwikkeld. Pas na een maand of drie kunnen ze perfect zien en zijn de ogen een belangrijk zintuig geworden.

Er zijn veel oogkleuren mogelijk. De voornaamste algemene kleuren zijn : licht- en donkerblauw, groen, geel, lichtbruin, oranje, koperkleurig. De oogkleur staat los van de kleur van de vacht. Soms komt het voor dat een kat twee verschillende oogkleuren heeft, dit wordt odd-eyed genoemd.

De pupillen van de kat zijn anders dan die van de mens. Ze blijven altijd recht naar voren gericht en bewegen niet. Ook knipperen katten niet met de ogen. Bij een operatie blijven ze altijd geopend, daarom zal een dierenarts altijd kunsttranen in de ogen druppelen tijdens een ingreep. De pupillen worden ook niet kleiner tot een punt, net als bij de mens en blijven altijd een verticale streep.

Bij angst, vermoeidheid, pijn of schrik vergroot de pupil en wordt het een ronde schijf. Hoe groter de pupil hoe meer zicht en hoe vlugger de kat zal en kan reageren. Dit gebeurt vanzelf, de kat heeft er zelf geen controle over.

Katten kunnen ook, hetzij beperkt, kleuren zien. Net als bij de mens zijn de kegeltjes in de ogen verantwoordelijk voor het zien van kleuren. Mensen hebben drie verschillende kegeltjes die de kleuren rood, groen en blauw absorberen. Bij langdurig onderzoek is gebleken dat katten deze kegeltjes ook bezitten maar dat ze er nauwelijks gebruik van maken. Ze zien wel verschil tussen rood, blauw en groen, maar geel en wit lijken voor hen erg op elkaar. De uitgesproken kleuren rood, blauw en groen zien zij niet zoals de mens, maar meer als donkergrijs rood, blauw en groen.
plaats van de ogen in de schedel
Omdat katten niet met de ogen knipperen, gebruiken ze hun derde ooglid om hun ogen vochtig te houden. Traanvocht is vanzelfsprekend heel belangrijk, omdat het de buitenkant van het oog schoon en vochtig houdt. De traanklieren vloeien via de neus af. Daarom hebben katten vaak een iets vochtige neus. Onvoldoende traanvocht kan leiden tot uitdroging van het oog. Met als gevolg dat het hoornvlies continue ontstoken is. Dit is dan niet langer doorzichtig met als gevolg dat de kat blind kan worden.

Gaat de kat meer tranen, dan is de oorzaak vaak te vinden in een verstopt traankanaal. Dit kan door een dierenarts doorgeprikt worden.

Een kat die scheel ziet, komt regelmatig voor, ze lijden echter bijna nooit aan ver- of bijziendheid. Is de kat op leeftijd, dan kan groene of grauwe staar ontstaan. Dit is duidelijk te zien aan een grauwe sluier op het oog. Dit kan vaak in een vroeg stadium verholpen worden door een dierenarts.

Het zicht van de kat is buitengewoon goed. De ogen functioneren het best op afstanden tussen twee en zes meter. Daarbuiten is het altijd wat moeilijker en is het niet zo scherp voor het kattenoog. Ze kunnen op zes meter afstand nog heel gemakkelijk een vlieg of mier zien.

Het hoornvlies van de kat is veel gevoeliger en daardoor ziet hij tot zeker zes keer beter in het donker dan de mens. Dit komt omdat de verhouding van staafjes en kegeltjes in de ogen aanzienlijk anders is dan bij de mens. Ook ziet de kat, net als de mens, driedimensionaal. Dit betekent dat hij afstand kan inschatten en diepte ziet. Een prachtige eigenschap, die bij de jacht op muizen en vogeltjes goed van pas komt.

    ga naar de dierenarts als
  • er ontstekingen zijn in het oog;
  • de ogen rood zijn;
  • er overmatig traanvocht uit komt;
  • de ogen juist droog zijn;
  • er veranderingen in het oog te zien zijn.
De ogen zijn een zeer belangrijke zintuig voor de kat.

1981 - 2019 © Burmezen & Burmilla's Rasclub Club27, burmezen.info | laatste wijziging 1 april 2018