magazine special: medisch

nierproblemen of nierfalen bij de kat

door Agnes van den Berge- Hoogstrate

  de functie van de nieren
 • ze filteren het bloed
  De afvalstoffen worden uit het bloed verwijderd en via de urine afgescheiden. Door het filteren blijven belangrijke stoffen in het bloed in de juiste hoeveelheid.
 • ze zorgen voor de regulering van de vochtbalans in het lichaam
  De nieren bepalen hoeveel een kat plast en ook de hoeveelheid die een kat drinkt. Veel plassen en ook veel drinken kan betekenen dat de kat nierproblemen heeft. Een kat die veel plast zal ook weer veel drinken om het vochtpeil in het lichaam in balans te houden.

nierproblemen/nierfalen
Dit is een veel voorkomend probleem bij de kat. Vooral de oudere kat heeft vaak problemen op dit gebied. De nieren hebben een ruime reservecapaciteit, dat betekent dat de taken nog goed uitgevoerd kunnen worden ook al is een deel ervan beschadigd geraakt. Maar gaat meer dan 75% van de nieren kapot, dan functioneren de nieren niet meer goed en kunnen symptomen optreden van nierfalen. Dieren en ook mensen hebben een enorme reserve aan capaciteit. Wij, als mens, kunnen een nier missen, wat dus 50% is. Een chronisch nierprobleem is helaas niet te genezen, de kat zal de rest van zijn leven een nierpatiƫnt zijn.

de nieren; A=gezonde nier; B=zieke nier

de nieren; A=gezonde nier; B=zieke nier

  oorzaken van nierfalen
 • neerslag van bepaalde eiwitten in de nieren, zgn. amyloidosis;
 • nierstenen;
 • infecties in de urinewegen en de nieren;
 • cystes;
 • infecties op andere plaatsen in het lichaam;
 • bepaalde medicijnen;
 • lelies !! katten die stukjes van lelies eten of het water drinken waar lelies in hebben gestaan;
 • hartfalen;
 • suikerziekte;
 • uitdroging;

 

  symptomen
 • veel drinken en plassen
  Veel drinken en plassen: De nieren kunnen de urine niet meer goed concentreren, daardoor gaat de kat meer plassen en als gevolg daarvan weer meer drinken.
 • misselijkheid, braken, verminderde eetlust
  De belangrijkste afvalstoffen die door de nieren uitgescheiden worden zijn creatinine en ureum. Bij nierfalen kunnen de nieren deze niet meer goed uit het bloed verwijderen. Door de verhoogde afvalstoffen in het bloed kunnen er zweertjes ontstaan in de mondholte, maag-en darmkanaal. Zweertjes op de tong kunnen pijn veroorzaken bij het eten en daardoor ontstaat verminderde eetlust. Zweertjes in de maag kunnen misselijkheid en braken veroorzaken. En zweertjes in de darmen geven vaak diarree waardoor de kat gewicht gaat verliezen.
 • bloedarmoede
  De nieren maken een hormoon aan ( erytropoitine ) dat de productie van rode bloedcellen stimuleert. Bij nierfalen kan te weinig van dit hormoon aangemaakt worden waardoor er minder rode bloedcellen worden aangemaakt wat leidt tot bloedarmoede.
 • een doffe vacht en slechtere conditie
  Omdat een kat met nierproblemen minder goed vocht vasthoudt verliest ook de vacht vocht. Daardoor gaat deze er doffer uitzien en staat vaak overeind. De oudere kat verzorgt zichzelf vaak minder goed. Er wordt minder gewassen mede doordat ze daar niet veel zin meer in hebben en ook vaak wat strammer zijn zodat ze er niet meer goed bij kunnen.

behandeling
De behandeling is erop gericht om de levensverwachting alsmede de levenskwaliteit van de kat te verbeteren. Bij elke kat zal gekeken worden naar de beste optie, afhankelijk van het stadium van de nierziekte en eventuele complicaties. De behandel­mogelijk­heden en prognose zijn hiervan afhankelijk. Hiervoor is een grondig lichamelijk onderzoek en een laboratorium­onder­zoek nodig. De behandeling bestaat uit het geven van aangepaste voeding. De speciale voeding ontziet de nieren. In het nier dieet zitten namelijk minder eiwit en fosfaat. Maar het allerbelangrijkste is dàt een kat eet, veel belangrijker dan wàt een kat eet. Mocht de kat absoluut geen nier dieet willen, dan kan de dierenarts een fosfaatvervanger voorschrijven wat over het 'normale' voer uitgestrooid wordt. Ook worden er vaak bloeddrukverlagers voorgeschreven die ook de druk op de nieren vermindert. Is er een infectie dan wordt antibiotica voorgeschreven en bij ernstige bloedarmoede supplementen. Indien de kat niet voldoende drinkt is het aan te bevelen de kat extra vocht toe te dienen d.m.v. een infuus. Dit kan ook thuis toegediend worden. Probeer de kat zoveel mogelijk te stimuleren om zelf te drinken. Zet extra waterbakjes neer, schaf een drinkfonteintje aan of zet de kraan open. Geef blikvoer met wat warm water erdoor. Laat brokjes wellen in water.

prognose
Deze kan heel wisselend zijn. Sommige katten reageren niet goed op een behandeling en verslechteren snel. Andere katten kunnen soms nog jaren leven doordat ze goed op de behandeling reageren. Bedenk in alle gevallen dat de kwaliteit van leven voor moet gaan op de kwantiteit.

1981 - 2019 © Burmezen & Burmilla's Rasclub Club27, burmezen.info | laatste wijziging 1 april 2018