magazine special: medisch

artrose bij de kat

door Agnes van den Berge – Hoogstrate
bron: Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht

artrose bij de kat

artrose bij de kat - afbeelding: dierendokters.com

Artrose of gewrichtsslijtage kan zeker een probleem zijn bij oudere katten. Stijfheid en pijn bij katten komen vaker voor dan voorheen werd gedacht. Katten zijn nu eenmaal meesters in het verbergen van klachten en chronische pijn, dus is het moeilijker om dit vast te stellen.

Pijn is het belangrijkste symptoom van artrose.
Daarnaast zijn er een aantal symptomen die een aanwijzing geven dat de kat pijn heeft.
  verandering in het gedrag:
 • angstiger;
 • meer mauwen in een poging te communiceren naar de eigenaar;
 • meer gestrest in huis, dit kan zich uiten door gapen, meer likken, hijgen, pootje heffen, sidderingen door de rug;
 • agressiever naar de eigenaar of naar andere huisdieren;
 • minder poetsen wat vachtverandering zoals klitten kan geven, de kat kan het achterlijf moeilijker bereiken.
  verandering in mate van bewegen;
 • kat springt minder op de vensterbank of het bed;
 • is minder lang buiten, gaat de tuin niet meer uit;
 • krabt minder aan bijv. de krabpaal omdat hij zich moet uitrekken;
 • heeft minder vaak een 'gek uurtje' waarbij de kat door de kamer rent of met een propje wil spelen.
  minder eetlust en overdreven poetsgedrag
 • als de kat zichzelf veel wast komt er endorfine vrij waardoor de kat zich beter voelt.
  anders reageren dan dat de eigenaar gewend is:
 • niet meer geaaid of opgepakt willen worden;
 • strijkt niet meer langs de benen;
 • begroet de eigenaar niet meer als deze thuis komt.
  onzindelijkheid:
 • onzindelijkheid doordat het pijn doet om in de kattenbak te komen.

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening die we bij de kat zien vanaf de leeftijd van 10 jaar. Het kraakbeen van de gewrichten slijt en in een later stadium kan ook het bot en het gewrichtskapsel betrokken raken bij dit proces van verval. Dit proces treedt vaak geleidelijk op, zodat men veelal pas met de kat naar de dierenarts gaat als er al behoorlijk wat gewrichtsschade is.

Artrose ( gewrichtsslijtage) is een aandoening die kan voorkomen in alle gewrichten. Het wordt door een trigger in het gewricht op gang gebracht, daarna houdt het zichzelf in stand en wordt de slijtage steeds erger.

het gewricht

Een gewricht bestaat uit twee botdelen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De botten zijn bekleed met kraakbeen en samen met de gewrichtsvloeistof die in het gewricht zit kunnen de botten soepel over elkaar glijden. Kraakbeen is normaal heel glad en veerkrachtig. Kraakbeencellen maken steeds nieuw kraakbeen aan. Aan de andere kant wordt door belasting van het gewricht kraakbeencellen afgebroken. Als dit evenwicht verstoord raakt wordt het kraakbeen minder elastisch en glijdt het minder goed.

oorzaken voor het ontstaan van artrose

Beschadiging van het kraakbeen kan komen door trauma en erfelijke afwijkingen zoals een losse knieschijf. Al deze oorzaken geven een verkeerde belasting en een beschadiging van het kraakbeen. Ook door een ontsteking kan het lichaamseigen kraakbeen niet meer als zodanig herkend worden. Het lichaam reageert hierop met een afweerreactie tegen het kraakbeen. Dit laatste wordt reuma genoemd.

pijn

De slijtage van het kraakbeen zal een ontstekingsreactie en pijn geven. Het lichaam gaat proberen de gewrichten te stabiliseren en er zal nieuw botweefsel gevormd worden in de gewrichtkapsel.

Welke gewrichten worden vooral aangetast bij een kat?

In principe kan artrose alle gewrichten aantasten, maar bepaalde gewrichten zijn extra gevoelig: de ellebogen en de heup- en kniegewrichten.

Artrose is een proces dat niet te stoppen of te genezen is, maar dat wel in grote mate met medicijnen en speciaal voer kan worden afgeremd. Gewichtscontrole is van groot belang want zware katten belasten hun gewrichten meer dan lichte katten. Laat de kat bij overgewicht eerst afvallen.

Herken je een of meerdere klachten bij je oudere kat dat is het verstandig een bezoek te brengen aan de dierenarts. Het is belangrijk om de pijn te bestrijden en de ontstekingsreactie af te remmen.

1981 - 2019 © Burmezen & Burmilla's Rasclub Club27, burmezen.info | laatste wijziging 1 april 2018