uiterlijk van de Burmees

Cattery Yahztak Burmese - Migotona Senshi - fotograaf Vincent Railton
De rasstandaard van de Burmees bij de FIFé (.pdf) kunt u vinden op www1.fifeweb.org/dnld/std/BUR.pdf.
Meestal zijn we middelgroot, gespierd en wat kompakt van bouw. Opvallend is dat wij duidelijk zwaarder zijn dan wij lijken. Dit is specifiek voor ons ras. Til ons maar eens op, ja had u niet gedacht hè? Met ons heb je wat in handen! Onze houding en loop is vergelijkbaar met die van de tijger. Onze ogen kijken alert, een beetje brutaal en tegelijkertijd wat zwoel de wereld in. Men noemt dit: de typische Burmezenblik. Onze oren zijn vrij groot, breed aan de basis en daarbij iets naar voren gericht. Onze neus heeft een deuk, stop genaamd, en dit alles is geplaatst in een wigvormige afgeronde kop. Onze ogen zijn min of meer geel en onze vacht is kort aanliggend en zijdeachtig. In één woord: wij zien er lollig uit.

kleuren

Wij Burmezen zijn er in diverse kleuren: bruin, blauw, chocolate, lilac, rood en crème. De kleur is effen, alleen naar de buik een beetje lichter. De Schildpad Burmezen zijn daarentegen meerkleurig. Door fokkers worden wij 'interessant' gevonden; ze zeggen dat wij de 'toverballetjes' zijn.

De Bruine Burmees, ook wel de oorspronkelijke Burmees genoemd, heeft een warm donkerbruine vacht, glanzend als die van een zeehondje. Bij de Rode (sinaasappelkleurig) en Crème Burmees is op de kop het oud Egyptische scarabee-teken duidelijk aanwezig. Over de vacht van de Blauwe (grijs) en Lilac (licht lavendel) Burmees, ligt een vaag zilveren gloed. De Chocolate Burmees heeft de kleur van koffie met melk. De kop vertoont meestal een iets donkerder masker.

Cattery Magic Valley
De Schildpad-Burmezen, officiëel Torties genaamd, zijn de lappenpoesjes van ons ras. Echter niet zomaar gewone lappenpoezen zoals iedereen ze kent. De kleur van onze 'Schildpadjes' bestaat uit een van de basiskleuren, samen met rood en crème, goed vermengd over ons hele lichaam. Wij hebben dus géén grote dikke vlekken! Van karakter verschillen wij een beetje van onze effenkleurige rasbroers- en zussen. Wij zijn nèt een beetje anders. Misschien door onze meerkleurigheid? Wij zien er geinig, apart en een beetje ondeugend uit. De bijnaam die men ons heeft gegeven is dan ook: naughty tortie (ondeugende schildpad). En ... onze vacht is nòg zachter! Uiteraard halen wij wel eens dingen uit, die de mensen meteen betitelen als 'rottigheidjes'. In onze ogen is dat natuurlijk niet zo ... moeten ze bijv. maar geen open pak havermouth op het aanrecht laten staan ... Wanneer onze eigenaar dan op ons bromt, zijn wij sociaal genoeg het onmiddellijk goed te willen maken. Dat doen wij op een heel speciale manier. Wij buigen onze kop richting vloer en houden hem daarbij een beetje scheef. Mensen denken dan: 'kopjes-geef-houding'. Mis, deze lieve onderdanige houding gebruiken wij om van onderuit de reactie van de mens in de gaten te houden. Meestal kirren wij daarbij aanminnig. Over het algemeen werk dit feilloos. Mocht dit niet het geval zijn, dan gaan we luid spinnend vlak voor hun voeten op onze rug liggen en wapperen wat met onze poten. Het geheel vergezeld met een blik van: "ben ik nou niet leuk?" Mensen zijn dan zo vertederd dat we opgepakt en aangehald worden. Een rechtgeaarde Burmees doet dan even niets, ondergaat vriendelijk met een zwoele blik de aanhalingen, dan ... aandacht verslapt en weer op de grond gezet, ... ga je gewoon verder met dat waar je mee bezig was. Geen eigenaar die dáár niet intrapt.

1981 - 2019 © Burmezen & Burmilla's Rasclub Club27, burmezen.info | laatste wijziging 26 juli 2018